Budapesti Kórus 1941
|
|
|
|
|
|

Dvořák: D-dúr mise

Időpont 2023. 11. 26. 10:00
Helyszín Budapest–Budavár Nagyboldogasszony (Mátyás) templom
Cím

Dvořák egy Prága melletti településen, Nelahozeves-ben született, és itt töltötte élete legnagyobb részét is. Tizenegy évesen otthagyta az iskolát, hentestanulónak állt, de később németet tanult Zlonice-ban. Zenei érdeklődése nemsokára egyre inkább előtérbe került, orgona- és zongoraórákat vett. Elsajátította az orgonajáték, ill. a hegedülés tudományát, koncertekre járt, majd a Bohémiai Ideiglenes Színház (a Prágai Nemzeti Színház elődje) zenekarában volt brácsás. Anyagi gondok miatt váltania kellett, és komponálni kezdett.

Fáradhatatlan munkássága alatt 15 művet nyújtott be az osztrák állami ösztöndíj pályázatára, melyet meg is nyert, ami - a készpénzen kívül - az egyik zsűritag, Brahms bátorító támogatásával, később barátságával is járt.

Dvořák ezután sorra mutatta be műveit, később már a saját vezényletével. Sikert sikerre halmozott, mindenhol elismeréssel fogadták. A prágai konzervatórium kompozíció-tanára lett, majd elfogadta a New York-i Nemzeti Zenei Konzervatórium igazgatói állását is.

Amerikában élénken érdeklődött a helyi indián népdalok és a spirituálék iránt. Ezek is hatottak az itt írt 9. szimfóniájára (Az Újvilágból) és az Amerikai vonósnégyesre. 1895-ben írta remek Gordonkaversenyét, majd anyagi gondok közepette visszatért Prágába. Itt ismét elfoglalta konzervatóriumi állást, majd igazgató lett. Ekkor írta szimfonikus költeményeit.

forrás

D-dúr miséjét 1887-ben komponálta, melyet ezen a napon A Magyar Örökség-díjas Budapesti Kórus adja elő.

 

 

vissza 

Eseménynaptár
jún.
2
Beethoven: IX. szimfónia, Örömóda
Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont
Lépjen velünk kapcsolatba!
Budapesti Kórus 1941 © Budapesti Kórus 2015 Partnereink:
Nyitólap Nyitólap