Budapesti Kórus 1941
|
|
|
|
|
|

Haydn: Krisztus hét szava a keresztfán

Időpont 2024. 03. 17. 19:30
Helyszín Budapest–Budavár Nagyboldogasszony (Mátyás) templom
Cím 1014 Budapest, Szentháromság tér 2.

A Magyar Örökségdíjas Budapesti Kórusunk következő koncertje a Mátyás Templomban lesz, 2024. március 17-n, este fél 8 órai kezdettel.

A koncertest címe: "Nagyböjti zenei triduum".

 

A Haydn: Krisztus 7 szava c. kompozíció különleges dallamokkal kecsegtet. A triduum két másik csodálatos műve: Liszt: Via crucis, valamint a O. Lassus: Jeremiás siralmai is hallható majd.

Egy ősbemutatót is hallhat a közönség Hegyi Barnabás karnagyunk szerzeményét saját előadásában: Stabat Mater.

 

Haydn 1732-ben született, Bécsben. Karmester, énekes, zenetanár, a bécsi klasszikus zene első nagy mestereként tartját számon. Hozzá fűződik a szonátaforma tökéletesítése, a szimfónia, valamint a vonósnégyes formátum kimunkálója.

Egyszerű családba született, de édesapjában megcsillantak a zenész képességek, s amatőr szinten muzsikált, elsősorban saját maga szórakoztatására. Fia így már kiskorában kapcsolatba került a zenével. Az akkori kornak megfelelően a fiatal Joseph-t szülei egyházi pályára szánták, de fölfedezvén zenei tehetségét, végül Hainburg-ba került zenét tanulni. Mivel jó hangja volt, bekerült egy kórusiskolába, majd Bécsbe, ahol megismerkedett a kor zenei újdonságaival.

1750-ben már mint fiatal komponista, bemutatkozott a színházi életben is, melynek köszönhetően népszerűsége látványosan megugrott.

1761-ben az Esterházy-udvar alkalmazottja lett. Ő vezette az udvari zenekar mellett az udvari operatársulatot.

Az 1780-as évek közepén ismerkedett meg Mozarttal. Nem sokkal később meghalt Pompakedvelő Miklós herceg, így Haydn nagyobb szabadságra és mozgástérre tett szert. Elfogadott egy londoni meghívást. Angliában zenéje nagy népszerűségnek örvendett, a mester koncertjei nagy sikereket arattak.

A királyi család szerette volna rábírni, hogy telepedjen le végleg Angliában, de Haydn visszatért Bécsbe, ahol utolsó éveit töltötte. Megírta két német nyelvű oratóriumát: A Teremtést és Az évszakokat. Mindkettővel nagy sikert aratott.

Idősebb korában egyre romlott egészségi állapota, s ebből kifolyólag fokozatosan megszűntek a kötelezettségei. 1809. május 31-én hunyt el.

 

Közreműködnek:

 

Szorpán:  Avvakumovits Györgyi                              
Alt:  Mizsei-Takács Zsuzsanna
Tenor:  
Basszus:  
   
Előadók: Budapesti Kórus & Mátyás Templom Énekkara és Zenekara
Vezényel: Hegyi Barnabás

 

A belépés ingyenes!

 

Kövessenek minket a Facebook-oldalunkon is.

 

Utószó:

 A koncertről az alábbi kedves levelet kaptuk:

"... A tegnapi koncert visszafogott előadási módja igen jól illeszkedett az előadott mű drámaiságához. Látszott, hogy a közönséget a vokális dráma, és annak zenekari kísérete magával ragadta.

Szinte tapsolni is alig mertek, érezni lehetett, hogy szeretnék az előadókat ünnepelni, de a mű hatása alatt nem érezték illendőnek.

Gratulálok az előadáshoz, igényes színvonalú befektetett munka áll mögötte..."

vissza 

Eseménynaptár
jún.
2
Beethoven: IX. szimfónia, Örömóda
Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont
Lépjen velünk kapcsolatba!
Budapesti Kórus 1941 © Budapesti Kórus 2015 Partnereink:
Nyitólap Nyitólap