Budapesti Kórus 1941
|
|
|
|
|
|

Karácsonyi ajándékkoncert

Időpont 2019. 12. 20. 18:00
Helyszín Szent Gellért templom
Cím 1115 Budapest, Bartók Béla út 149.

A Magyar Örökség-díjas Budapesti Kórusunk hagyományosan egy Karácsonyi kis koncertre invitálja Önöket!

 

Különleges zenedarabokból válogattunk, köztük Bach, Händel és Vivaldi műveiből hallgathatnak néhányat, ráhangolódásképpen az Ünnepekre!

 

Bach - Johann Sebastian, barokk kori német zeneszerző, orgonista, hegedűművész, a zeneművészet kiemelkedő egyénisége, a protestáns egyházi zene mindmáig jeles képviselője. Eisenach-ban, 1685 márciuásban született. Itt tanult meg zenélni, s az orgonának már 15 évesen a virtuóza volt.

Hatása a zenekultúrára felmérhetetlen. Műveire mély intellektualitás jellemző, tartalmuk és tanító jellegük miatt zeneszerzők nemzedékeire hatottak, s a XX–XXI. századi kultúrára is elemi hatással van, sőt a hangosfilmekben és a filmművészetben az egyik leggyakrabban használt  Az általa csúcspontra jutott barokk hangszeres polifónia legfontosabb műfaja, a fúga általa nyerte el a legtökéletesebb és legkoncentráltabb kifejezőerejét.

Munkássága jó részét a vallásos tárgyú kompozíciók alkotják. A Voyager Golden Recordon a legtöbb, 3 műve szerepel; több ezer felhasználással a hangosfilm és a filmművészet egyik leggyakrabban felhasznált szerzője a jelenkorig.

Forrás

Händel - Georg Friedrich ugyanabban az évben (1685), majdnem napra pontosan született, mint Bach. Édesapja a szász-weissenfelsi udvar alkalmazottja volt, s már elég idős (63 éves) az ő születésekor. Bár fiát a jogi pályára szánta, de a fiú a zene iránt érdeklődött, és titokban is gyakorolt.  Egy alkalommal a herceg hallotta őt orgonálni,mely eldöntötte a sorsát. 1702-ben felvették a hallei egyetemre, és egy hónap múlva már az 1680 óta reformátussá lett templom orgonista-állását is megkapta.

Mivel érdekelték az operák, Hamburgba költözött, s 1705-ben már be is mutatták első operáját, az Almirát. Később megfordult Firenzében, Rómában, Nápolyban, majd Londonba került. Mivel élete nagy részét aztán Angliában töltötte, az angolok nemzeti zeneszerzőjüknek tartják. Nagy hatással volt a bécsi klasszikusokra, nevezetesen Haydnra, Mozartra és Beethovenre.

Forrás

Vivaldi -Antonio Luci az olasz barokk kiemelkedő alakja, 1678-ban született Bécsben. Apja, Giovanni Battista Vivaldi a velencei Szent Márk-székesegyház hegedűse volt, valószínűleg ő tanította a fiát hegedülni. Vivaldit a szülei papnak szánták, ezért egyházi tanulmányait 1688-ban kezdte meg. Mivel azonban koraszülött volt, és beteges maradt, otthon taníttatták. Bár áldozópappá szentelték, papi hivatását nem sokáig gyakorolta.

Már 26 évesen egy árvaház tanára lett, mely állást - többszöri nehéz időszakok ellenére - élete végéig megtartotta. Az árvaház hangversenyei  és zenés miséi a korabeli velencei és külföldi nemesek kedvelt szórakozásai voltak, így Vivaldi több befolyásos uralkodóval köthetett ismeretséget.

Vivaldi első operájának bemutatójára 1713-ban, Vicenzában került sor nagy sikerrel, a következő évben már Velencében vitték színre második dalművét. Ezután sorra hódította meg a középkori Itália színpadait, mert már rendelték tőle az operákat.

Forrás

 

Közreműködnek:

 

Orgonán  kísér: Boross Barbara
Vezényel Kaczor László


 

További különlegesség:

Dalcsokor: Erdélyből, Moldvából, és az Alföldről
Hangszerkíséret: citera, koboz (egy különleges pengetős hangszer)
Vendégfellépő: Tóth Dorottya

 

Helyszín: Szent Gellért Plébániatemplom (1115 Budapest, Bartók Béla út 149.)

 

 

vissza 

Eseménynaptár
jún.
2
Beethoven: IX. szimfónia, Örömóda
Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont
Lépjen velünk kapcsolatba!
Budapesti Kórus 1941 © Budapesti Kórus 2015 Partnereink:
Nyitólap Nyitólap